Tradíció és szakértelem a gyártótól

Egy kis érdekesség- Gombolás

2017. márc. 01

Egy kis érdekesség- Gombolás

Az elegáns öltöny komoly benyomást kelt, viselőjének tartást és méltóságot ad. Önmagában mégsem elegendő egy jobbfajta öltöny megvásárlása.  Fontos, hogy az öltönyt hordó férfi figyeljen azokra az etikettszabályokra, amelyek e népszerű viselet hosszú története során kialakultak.


Örök szabály, hogy az alsó gombot soha nem gomboljuk be, és talán nem is gondolnánk, honnan származik ez a szokás. A legenda szerint az 1900-a évek elején VII. Eduárd brit királynak egyszerűen túl nagy volt a hasa ahhoz, hogy az összes gombot begombolhassa öltönyén, így az alsó sort nyitva hagyta. A nép pedig, hogy ne sértsék meg az uralkodót, követni kezdték. Anglia ekkoriban befolyásos hatalomnak számított, így semmi sem állhatott a furcsa szokás fokozatos elterjedésének az útjába világszerte. Innen ered a „hanyag” gombolás.

Napjainkban az öltönyöket már kimondottan úgy tervezik, hogy a megfelelő fazon és esés eléréséhez nyitva kell hagyni az alsó gombot. Hogy ez Eduárd király vagy egyszerűen a divat fejlődése miatt alakult így, nem számít – ez az örök érvényű szabály a férfi öltöny gombolásánál.

Az egysoros kétgombos zakónak a felső gombját szokták begombolni, az alsót nem. Az egysoros háromgombos zakónál többféle megoldás elfogadott; a lényeg az, hogy az alsó gombot ne gomboljuk be. A legtöbb férfi számára a legelőnyösebb megoldás, ha csak a középső gombot gombolja be: az alak így arányos lesz, és a megjelenés elegáns. Persze, be lehet gombolni a középsővel együtt a felső gombot is, a zakó ettől feszesebbé válik. Vannak, akik csak a felső gombot gombolják be, ez sem hiba, de inkább a karcsú férfiaknak előnyös. Többféleképpen  gombolhatjuk a négygombos egysoros zakókat is, a lényeg ezeknél is az, hogy az alsó gomb nyitva legyen.

A kétsoros zakók gombolása attól függ, hány gombpár van rajta. Ha csak egy, akkor a gombolást zárjuk. Ha két gombpár van rajta, a felső sort gomboljuk, de mindkét sort be lehet gombolni, ha az alsó gombpár a derékvonalon található. Három vagy több gombpár esetén az alsó kivételével mindegyiket gombolni kell.


Még több érdekességre vagy divattippre vágyik? Keresse fel weboldalunkat vagy a Demetrend üzletét!