Tradíció és szakértelem a gyártótól

Csokornyakkendő az új sikk

2016. nov. 07

Csokornyakkendő az új sikk

Újra hódít a férfiak nyakában a csinos kis masni, azaz a csokornyakkendő. Gondolták volna, hogy története több száz évre vezethető vissza?


A csokornyakkendő története a 17. század közepére nyúlik vissza, amikor a francia hadseregben szolgáló, nyakdíszt viselő horvát katonák hozták köztudatba a ruhadarabot. Kezdetben több típusa volt általános: hosszú len, illetve batiszt textilcsík formában, amelyet elől csokorra kötöttek és rojttal vagy csipkével díszítettek.

csokornyakkendő


18–19. század divatosak lettek a nyak köré tekert sálak, majd a 19. század közepén, a lehajtott inggallér kialakulásával ismét divatba kerültek a nyakkendők, így a csokornyakkendő is. Jelenlegi kompakt formája 1870 körül alakult ki. A 20. századra a hosszúkötésű nyakkendő terjedt el és szorította háttérbe a csokornyakkendőt, amely azonban továbbra is egyes ünnepélyes öltözékek része maradt. A csokornyakkendők általában selyemből készülnek, de alacsonyabb minőségűek poliészterben is találhatóak. A fehér csokornyakkendők azonban pamutpikéből készülnek. Mint a klasszikus nyakkendő, a csokornyakkendő is mindenféle színben és mintában létezik. Az általában fekete csokornyakkendőt fekete szmokinggal és fehér frakkgalléros inggel viseljük; de fesztelenebb módon, öltönnyel és cápagalléros inggel is hordható. A csokornyakkendő viselése elengedhetetlen bizonyos alkalmakhoz, vagy munkakörökhöz, de hordható akár hétköznapi öltözet kiegészítőjeként. Csokornyakkendőt kötni nem ördöngösség, de ha egy praktikus és gyors megoldást szeretne, válassza előre megkötött fazonú termékeinket.

 A csokornyakkendő jellemzően öltönykiegészítő, a hosszúkötésű nyakkendő mellett az egyik, bár ritkábban használt nyakdíszítési eszköz. Szmokinghoz és frakkhoz kötelező a csokornyakkendő viselete, előbbi esetében fekete, utóbbinál fehér színben, így ünnepélyes, társasági eseményeken viselt ruhadarab. Egyes beltéri sportoknál, így a snookernél és egyéb biliárdjellegű sportoknál hosszú ideig a versenyzők egyik kötelező tartozéka volt. A snooker esetében lazítottak a szabályozáson, de nyakdísznek egyedül csokornyakkendő hordható.


A csokornyakkendő megkötése nem egyszerű művelet, ezért elterjedtek az előre megkötött, állítható gumi- vagy szövetpánttal rendelkező típusok. Azonban vannak megköthető típusok is. Megkötésük hasonlít egy cipőfűző megkötéséhez.